Deutsche Schule Budapest > Egyéb > Danny Beuerbach, az olvasást népszerűsítő fodrász a DSB-ben

Danny Beuerbach, az olvasást népszerűsítő fodrász a DSB-ben

“Egyfajta Robin Hoodként tekintek magamra”

“Danny Beuerbach, az olvasást népszerűsítő fodrász a szőnyegével járja a világot. A Börsenblatt-nak a kommersz és az elkötelezettség közötti egyensúlyról beszélt, és elmagyarázta, miért tesz meg mindent azért, hogy mások is utánozzák őt.

Danny Beuerbach már több éve az olvasást népszerűsítő utazó fodrászként járja a világot. Pop-up fodrászszalonjával, amely valójában csak egy vörös szőnyegből, egy sárga zsámolyból, pálmafából és egy könyvekkel teli bőröndből áll, göndör sörényével és a “Book a look and read my book” (Foglalj és olvasd (f)el a könyvemet“) szlogenjével tűnik fel az amúgy is magas fodrász. Ingyen vág hajat, ha az emberek cserébe felolvasnak neki – mindegy, hogy mit.

A promóterek és rendezvényszervezők már régóta ismerik az olvasásbarát fodrászt. “Svájcban és Ausztriában is sokat utazom. Vannak környékbeli fesztiválok, amelyekre meghívnak, könyvtárak keresnek meg, vagy meghívnak a megnyitóikra. Most éppen egy bútorbolt keresett meg. Az olvasást népszerűsítő fodrász és a szőnyeg ötlete működik, és biztos vagyok benne, hogy életem végéig ezt fogom csinálni” – magyarázza Beuerbach. A fodrász számára azonban, aki nem “ingyen hajvágással” szeretné keresni a pénzét, ez azt jelenti, hogy mindig újra és újra mérlegelnie kell: “Minden nap megkérdezem magamtól, amikor a tükörbe nézek: Igaz-e még az, amit csinálok? Próbálom fenntartani az egyensúlyt a kereskedelmi megjelenés és a társadalmi elkötelezettség között.” Beuerbach, aki “szabadidejének nagy részét úton tölti” – ahogy ő maga fogalmaz -, és önkéntesként dolgozik olyan szervezetekkel, mint a Caritas és az AWO, egyszerű képletet követ: “Ahol pénz van, onnan elveszem. Ahol nincs pénz, oda viszek. – Egyfajta Robin Hoodként tekintek magamra” – mondja határozottan.

A müncheni fodrászra a Ravensburger Verlag is felfigyelt, és egy könyvet jelentetett meg vele közösen. “A könyv egy nagyszerű eszköz a gyerekek motiválására” – mondja az olvasásbarát fodrász. Budapesten a német iskolákba utazott – meglepetésvendégként. (“Köszönet Nagy M. tanárnőnek a meghívásért.“) Amikor a gyerekek elolvasták a könyvet és rájöttek, hogy tényleg létezem, megőrülnek, megölelnek és szorongatnak.” – ilyenkor hirtelen úgy érzi magát az ember mint egy rocksztár, mondja Beuerbach széles mosollyal az arcán. A “Book a look“ azonban nem marketingfogás számára: “Általában nincs is nálam a könyvem, amikor fellépek. A szülők utólag csodálkoznak ezen, majd e-maileket írnak nekem, miután rám gugliztak. De nekem fontos, hogy a gyerekek azt olvassák, amit ők olvasni akarnak”. Nem tekinti magát klasszikus olvasás-népszerűsítőnek. Számára a könyvek hidat képeznek az emberek között is, szórakoztatónak kell lenniük.

Szeretne segíteni, hogy ez az öröm lángra lobbanjon, talán éppen azért, mert a szülei otthonában ritkán olvastak föl hangosan.

Beuerbach egy alapvető dolgon változtatott a fellépéseivel kapcsolatban: “Most már megkérdezem a szervezőket, hogy meghívnának-e helyi fodrászokat is, hogy terjesszék az ötletet. Mert azt szertném, hogy ez a dolog megfoganjon, precedenssé váljon!” Nem fél attól, hogy mások utánozzák. Ellenkezőleg: “Egyáltalán nem versenyzek más fodrászokkal, sőt nagyon szeretném, ha mások is átvennék az ötletet. Bárki felveheti velem a kapcsolatot, és szívesen elmagyarázom a projektet”. Kollégáit nagyon megviselte a koronavírus-járvány – most kedvezőnek látja az időt a felolvasási projektre.

A Frankfurti Könyvvásár ma már rendszeresen együttműködik Beuerbach-val nemzetközi megjelenései során. “Mert ez egy nagyszerű koncepció, és ideális a könyvvásárok számára a standok feldobására. Nagyon jó visszajelzéseket kapunk – és akkor is működik, ha a vásárlátogatók nem tudnak németül vagy német könyveket olvasni” – magyarázza Katherina Rapp a Frankfurter Buchmesse munkatársa. “Danny velünk volt 2023-ban a varsói és a budapesti német közös standon, valamint egy helyi könyvesboltban is. Idén velünk utazik Tajpejbe (2024. február 20-25.), ahol a könyvvásáron a német pavilonunkban, egy színpadi rendezvényen és ismét a német iskolában lesz jelen” – számol be a hölgy. “Mindig nagyszerű látni, hogy a szülők például olvasnak a gyermekeiknek, mert ők még túl kicsik”. Varsóban még egy különleges pillanat is volt ami különösen megérintett minket, még libabőrösök is lettünk: “Egy vak látogató volt a vendégünk, és egy vadidegen olvasott fel neki”. Beuerbach számára ezek a külföldi fellépések mindig különleges kihívást jelentenek, de egyben annak a próbája is, hogy elég egyértelmű-e a koncepciója: “Ezek a fellépések egy olyan színpadon történnek, ahol senki sem ismer igazán, itt meg kell érinteni az embereket, és meg kell nyerni őket – és ez működik” – mondja büszkén a rendkívül kommunikatív, olvasást népszerűsítő fodrász.

Beuerbach, aki hosszú évekig élt Hongkongban és Sanghajban, különösen várja az ázsiai utazást. “Számomra mega, hogy visszatérhetek Ázsiába. A világ felbolydult, és ki tudja, meddig lehet még így utazgatni” – mondta.

 

Milyen tervei vannak Danny Beuerbachnak a jövőre nézve? Egy hároméves kislány édesapjaként továbbra is szeretné beutazni a világot? “Valamikor biztosan lesz egy “olvasó fodrász szalon”, saját könyvesbolttal, integrált olvasókávézóval és termékbüfével, de még nem tudom, mikor” – árulja el a fodrász. Egy biztos: továbbra is az irodalmi fodrászatra fog koncentrálni, és csak megfelelő partnerekkel szeretne együttműködni. A közeljövőre vonatkozóan szerényebb kívánságai vannak. Először fog crowdfundingot kezdeményezni saját nevében. “Amint lesz egy BahnCard 100-asom, többet utazhatok olyan helyekre, ahol még egy buszútra sincs pénz. Így több rendezvényt tudok szervezni ott, ahol valóban szükség van rá, ugyanakkor az utazási költségekből megtakarított összegből több könyvet tudok vásárolni, amelyeket aztán elajándékozhatok.”

Forrás: Börsenblatt