Deutsche Schule Budapest > Egyéb > DSB olimpiaprojekt: május 11-én paralimpikon tartott előadást az 5-11. osztályoknak

DSB olimpiaprojekt: május 11-én paralimpikon tartott előadást az 5-11. osztályoknak

Gyümölcscentrifuga, bajai halászlé, Paralimpia

1992. Magyarország. A magyar paralimpikonok hazaértek a Barcelonában megrendezett Paralimpiáról. Köztük volt az akkor 15 éves Vereczkei Zsolt úszó. Ez volt első Paralimpiája, és megnyerte. Ajándékba színes TV-t és gyümölcscentrifugát kapott. Mikor elkezdett versenyszerűen úszni, a parasport még nem volt teljesen elismert, ezt a két szokatlan ajándék is híven tükrözi.

2023. szintén Magyarország. Vereczkei Zsolt egy triatlonedző, Borbély Miklós társaságában ellátogatott iskolánkba. Ezúttal nem kapott sem színes TV-t, sem gyümölcscentrifugát, csak csillogó gyerekszemeket. Ma már a paralimpikonok is sztárok.

Vereczkei Zsolt felkészítését eleinte egy edző sem akarta elvállalni, ugyanis veleszületetten hiányzik mindkét alkarja. Ez azonban csak növelte akaraterejét. Így mindent képes megtenni, amit az egészségesen született emberek is megtesznek, 99%-ban mindent, amint ő maga mondja. Erre tanította a három hölgy, akik közösen fölnevelték, mert a szülei születésekor lemondtak róla.

Vereczkei Zsolt Érsekcsanádon, Baja közelében nevelkedett, ezt a várost nagyon szereti. Kedvenc étele egyébként a bajai halászlé. Fontosnak tartja, hogy a kisvárosbéli sportolók összetartsanak.

Nemcsak nevelő anyukái, hanem Pass Ferenc edző is hitt benne, az ő segítségével teljesült gyermekkori álma; kijutni a Paralimpiára.1992-ben Barcelonában a magyar versenyzők ámulva nézték a kóla- és Fanta-automatákat, akkor Magyarországon még nem volt ilyen. Vereczkei Zsolt azóta hétszer járt Paralimpián, és minden alkalommal érmet nyert: aranyat vagy bronzot. Úgy gondolja, ez a két legjobb helyezés: ha második lenne, akkor lecsúszott volna a győzelemről, negyedik helyezettként pedig nem állhatna a dobogón.

Vereczkei Zsolt szerint, ha a karja ép lenne, akkor is úszna, és akkor is sikeres lenne. Pár éve abbahagyta a versenysportot, és elindította az Impulzus alapítványt, amelynek munkatársai fogyatékossággal élő fiatalokat keresnek föl, lelkesítenek a sport iránt, és egyengetik pályájukat.  Drukkolunk neki, hogy ebben is sikeres legyen!

Fürcht-Beck Adél 5.m