Deutsche Schule Budapest > Egyéb > Antik olimpia – Ismét tógába öltöztek az ötödikesek

Antik olimpia – Ismét tógába öltöztek az ötödikesek

Az ötödikes diákokat megmozgató Hegyvidéki Olimpián, melyet idén már tizennegyedik alakalommal hirdetettek meg, mintegy 400 diák mérte össze tudását az általuk megszemélyesített 16 görög városállam zászlói alatt 2023. május 13-án.

A DSB csapata a következő városállamokat képviselte: 5.d Chalkisz, 5.m Megalopolisz és 5.s Délosz.

Sportprogram, történelmi múltidézés, és közösségépítésre is kiváló a Hegyvidéki Olimpia, aminek legfontosabb célja, hogy megismertesse az ötödikes gyerekeket az ókori görög olimpia szellemiségével. Azokat az ismereteket közvetíti, amelyeket éppen most tanulnak az iskolában. Valójában az elméletet ültetik át a gyakorlatba egy olyan életkorban, amikor a diákok az első nagy lépést teszik meg a felnőtté válás útján és ebben nagy segítséget jelenthet számukra az olimpia lényegének megtapasztalása. Azaz, hogy nem feltétlenül mások legyőzése a fontos, hanem az, hogy saját gyengeségeiken legyenek úrrá. […]

A köszöntőt követően görögül és magyarul is elhangzott az olimpiai himnusz, illetve az olimpiai eskü, majd az olimpiai láng meggyújtásával elkezdődött a verseny. Először a 2000 méterre lerövidített marathoni futást és a kislabdahajítást teljesítették az olimpikonok, akiket a félidőben, a szülők és a programot szervező Hegyvidéki Szabadidősport Kft. jóvoltából, gyümölcsökben gazdag, ízletes lakoma várt a városállamok sátrainál. A második félidőben a helyből távolugrást, a 100 méteres futást és a mindig nagy sikerű, 2 perces birkózást próbálták ki a résztvevők. A játékok végeztével újabb lakoma következett, majd mindenki megkapta a győztesnek járó érmet.

A szervezők felhívták a figyelmet arra, hogy „Nyolc iskola tizenhat csapatát láttuk vendégül, ami közel négyszáz diákot jelent, a KLIK-hez tartozó intézmények mellett a Német Iskola is eljött.“

A szervezők azt is kiemelték, hogy az olimpia nemcsak a sport népszerűsítését szolgálja, hanem nagyszerű alkalom a közösségépítésre. Egyrészt összekovácsolja az osztályokat, akik közösen készítik el a zászlóikat és ruháikat a versenyre, másrészt az ünnepi lakomát összeállító szülőket is közelebb hozza egymáshoz.

 

Gratulálunk az iskola csapatainak és köszönjük tanárainknak és a szülőknek a lelkes és tevékeny támogatást!

 

A szöveg és csapatokat bemutató panorámakép forrása: https://hegyvidek.hu/aktualis/hirek/minden-gyermek-gyozott