Deutsche Schule Budapest > Egyéb > “Vizek Őrzői” biosz verseny

“Vizek Őrzői” biosz verseny

A Bükki Nemzeti Park a 2022/23-as tanévben „Vizek Őrzői” címmel a vízi és vizes élőhelyek természeti értékeinek megismerését célzó vetélkedőt hirdetett meg általános iskolás diákoknak.

A verseny három évközi fordulóból és az áprilisi döntőből állt. Az évközi fordulókon a hatodik évfolyam magyar ágon tanuló diákjai (6m, 6s) majdnem teljes létszámmal, nagy kitartással és szorgalommal vettek részt. Az első két forduló természetismereti feladataiban természetes vizeink és a hozzájuk kapcsolódó élőlények szerepeltek. A harmadik fordulóban a vízi és vizes élőhelyeket érintő természetvédelmi kérdések kerültek a fókuszba.

A három forduló alapján legtöbb pontot szerzett 5 csapat kerülhetett be az április 21-i döntőbe, melyet a Felsőtárkányi Bábakalács Természetiskolában rendeztek meg. Iskolánkból és Budapestről (!) egyedüliként a Biomassza csapat (Gercosz Elina, Kovarik Júlia és Németh Abigél; 6s) jutott be a döntőbe.

A döntőben a csapatoknak először egy hozzájuk közeli, vizes élőhelyet kellett bemutatniuk. Az iskolánkat képviselő Biomassza csapat a 3. kerületi Mocsáros dűlőről készített előadást.

A kiselőadások után egy 5 állomásos terepi megmérettetés következett, melynek alapjául az első három forduló tudásanyaga szolgált.

A napot önkéntes természetvédelmi munka is izgalmassá tette: a közeli tóból három vörösfülű ékszerteknőst (Trachemys scripta elegans) halásztak ki lelkes résztvevők, melyeket szülői jóváhagyás után örökbe is fogadtak. A vörösfülű ékszerteknős inváziós fajként van jelen hazánk vizes élőhelyein, veszélyeztetve ezzel az őshonos mocsári teknős állományainak fennmaradását.

A Biomassza csapat kiemelkedő teljesítményt nyújtva a kiselőadások között, s a terepi feladatokon is derekasan helytállva az országos negyedik helyen végzett. Ezúton is gratulálunk nekik a kitűnő eredményhez és köszönjük minden hatodikosnak a versenyen való részvételt!

Forrás és további információk: https://www.bnpi.hu/hu/hir/lezarult-a-vizek-orzoi-vetelkedo-gratulalunk-a-nyerteseknek