Deutsche Schule Budapest > Egyéb > Gál-Knapcsek Zsombor 2. helyezést ért el a JuFo országos döntőjén fizika szakterületen!

Gál-Knapcsek Zsombor 2. helyezést ért el a JuFo országos döntőjén fizika szakterületen!

Gál-Knapcsek Zsombor 2. helyezést ért el a JuFo országos döntőjén fizika szakterületen!!!

Zsombornak és tanárainak, segítőinek szívből gratulálunk!!!

Díjkiosztó videó (Zsombor kb. 2:45 perc): Jugend forscht – Siegerehrung vom 02.06.2024 (youtube.com)

A díjazottakat bemutató kiadvány (18. oldal, 2. díj | 2.000 € Max Planck Society for the Advancement of Science e.V.): Preisträgerbroschüre

A döntőbe jutott 107 projekt (mágneses rezonátor) Magnetischer Resonator

Zsombor beszámolója:

“A Jugend forscht nevű német tudományos verseny döntője felejthetetlen élményt nyújtott számomra és valószínűleg a többi résztvevő számára is. A szervezők gondoskodtak az étkeztetésről és a szállásról, így mi, versenyzők, teljes mértékben a versenyre koncentrálhattunk. Emellett bulikat és fogadásokat is szerveztek, hogy oldják a kezdeti feszültséget (még zsonglőrködni is tanultunk).

A versenyen 107 projekt versenyzett különböző kategóriákban, ami lehetőséget adott sok új ember megismerésére.

A verseny legfontosabb élményének mindenképpen azt tartom, hogy ennyi emberrel és ennyi hasznos kutatással találkozhattam. Beszélgetéseink nagyban hozzájárultak a saját projektem mélyebb megértéséhez, valamint számos érdekes jelenség magyarázatának megismeréséhez.

A verseny lehetőséget biztosít számunkra, hogy csatlakozzunk az „Alumni” programhoz, amely révén kapcsolatba léphetünk korábbi résztvevőkkel és olyanokkal, akik később támogatnák a kutatásainkat.

Összességében elmondható, hogy a verseny nagyszerű élményt nyújtott, miközben sok új barátra tettem szert és talán szakmailag is fejlődtem.”

Mágneses rezonátor

2024 | Fizika | Nordrhein-Westfalen

Magnetischer Resonator

Download

Résztvevők

    Gál-Knapcsek Zsombor (18), Budapest

    Német Iskola Budapest – Thomas Mann Gimnázium

Díjak

    2. díj Fizika Díj támogatója: Max Planck Társaság a Tudomány Fejlődéséért Egyesület

Projekt

A rázó mágnes

Mágneses rezonátor

A mágneses erők nagyon erősek lehetnek. Gál-Knapcsek Zsombor ezt egy eredeti kísérlettel mutatta be: egy rúd alakú mágnest állított fel függőlegesen, és a csúcsára egy kis gömböt helyezett. Ezután a rudat váltakozó mágneses térnek tette ki. Ennek eredményeként a mező olyan erős erőket gyakorolt a rúdra, hogy az gyors egymásutánban kicsit hosszabb vagy rövidebb lett. A mágnesesen generált remegés hatására a gömb ily módon pattogott, amit egy kamera lefilmezett, és egy érzékelő pontosan megmért. A fiatal kutató még a kísérletének egy lehetséges felhasználási lehetőségén is elgondolkodott. Mivel a labda teljesen kaotikusan és kiszámíthatatlanul pattog, felhasználható lenne véletlenszámok generálására, például az adatok titkosításához szükséges számok előállítására. Forrás: www.jugend-forscht.de