Deutsche Schule Budapest > Egyéb > Kutató ifjúság 2021/2022

Kutató ifjúság 2021/2022

Regionális döntő: 2022.03.09. Online

Országos/Tartományi döntő: Online

Fizika – kutató ifjúságHeron szökőkútSZEDERKÉNYI Kincső, MUCSÁNYI Botond– IHK Düsseldorf Jugend forscht különdíj

A projekt áttekintése:

Az ötletünk az volt, hogy építsünk egy kócsagszökőkutat, és vizsgáljuk meg a különböző paramétereket, hogy azok hogyan befolyásolják a vízsugár magasságát. Ehhez kidolgozunk egy elméletet, amely alátámasztja a mérési eredményeinket. Ez lehetővé tenné számunkra, hogy megoldásokat találjunk a vízzel kapcsolatos problémákra, és jobban megértsük a nyomás elvén működő gépek mechanizmusát.

Matematika / informatika -kísérletező fiatalokMesterséges intelligencia (KI) és automatizálásYILDIZ Deniz– a Rheinbahn AG különdíja – Matematika/informatika 2. hely

A projekt áttekintése:

A projektemben a mesterséges intelligenciával fogok foglalkozni, azzal, hogyan működik a mesterséges intelligencia, és milyen szerepet fog játszani az automatizálásban. A modern technológiával az embereknek már sikerült olyan robotokat építeniük, amelyeknek olyan a testfelépítése, mint az emberé. Jelenleg is folynak kutatások arról, hogyan lehet mesterségesen reprezentálni az emberi agyat. A projektemben bemutatom, hogyan működik a mesterséges intelligencia, és hogyan segítheti az embereket a munka világában.

Fizika – kutató ifjúságA légkürt és hangjaBARTÓK Dénes, FÜLÖP Levente, BARTÓK Blanka– IHK Düsseldorf Jugend forscht különdíj

A projekt áttekintése:

Egy műanyag pohárból, egy szívószálból és egy membránból légkürtöt készítünk. Ezután különböző programok segítségével megvizsgáljuk a kürt hangját. Szisztematikusan változtatjuk a kürt paramétereit, pl. a szívószál hosszát és vastagságát, és az újonnan keletkező hangot Sonic Visualizer és Scope programmal elemezzük. Tovább nyújtjuk a membránt, különböző sugarú szívószálakat és különböző membránokat használunk. Ezután egy nagyobb szívószálon lyukakat készítünk, vagy a szívószál végét betömjük.

Physik – kutató ifjúság Jugend forschtA víz áramlási irányának és sebességének meghatározása egy csőbenJUHÁSZ Boldizsár, SZALLER Csanád– Minőségbiztosítás roncsolásmentes vizsgálatokkal különdíj

A projekt áttekintése:

Projektünk célja a víz áramlási irányának meghatározása egy zárt rendszerben kis áramlási sebesség mellett. A feladat megoldására kétféle módszert dolgoztunk ki. Az első módszerünkben Hagen-Poiseuille törvényét alkalmazzuk egy függő csőben történő kitérés eléréséhez. A második módszerben a Doppler-effektust használjuk. Itt egy ultrahangos hangszórót és egy ultrahangos mikrofont használunk, így pontos mérés lehetséges. A vízáramlás iránya befolyásolja az ultrahang frekvenciáját, és így mérhetővé válik.

Fizika – kutató ifjúságÖnjáró kerékpár 2.0WELLISCH Balázs, BARTÓK Vince, VÁNYOLÓS-MERK Roland– A különösen kitartó kutatók kupája – Fizika 3. hely

A projekt áttekintése:

Projektünk célja egy önjáró kerékpár megépítése, amely egy akkumulátorból és két mágnesből áll. Ezek a komponensek együttesen homopoláris motorként működnek. Ehhez szeretnénk egy sebesség-idő diagramot készíteni. Ez azt jelenti, hogy minden egyes időpontban meg akarjuk határozni a kerekünk sebességét. Ahhoz, hogy erre egyenletet tudjunk felállítani, ismernünk kell az összes olyan paramétert, amely befolyásolja a kerék mozgását. Ehhez gyakorlati kísérletekre van szükségünk, ahol többek között mindig ismerjük az áramot és a feszültséget. A kísérletek eredményeit aztán össze kell hasonlítani az elméleti eredménnyel, hogy ellenőrizni tudjuk, hogy mindent helyesen csináltunk-e.

Fizika kutató ifjúságSzinkronizált gyertyákSIMON Tamás, SZEDERKÉNYI Kincső– ct – Magazin für Computertechnik számítástechnikai magazin éves előfizetés különdíj – Régiógyőztes Fizika 1. hely Észak-Rajna-Vesztfália – tartományi győztes – fizika 2. hely

A projekt áttekintése:

Munkánk egy könnyen detektálható, áramlással összekapcsolt rendszert mutat be gyertyalángokkal. A kutatás egy érdekes fizikai jelenséget vizsgál, amelyben két vagy több gyertyaláng szinkronizálódik fázisban vagy ellenfázisban. Méréseink azt mutatják, hogy a csatolást nem áramlások vagy hőkonvekció okozza, hanem a gyertyák által kibocsátott sugárzás. A jelenség két különböző komplexitási szinten magyarázható: a) harmonikus rezgések okozzák a jelenséget, b) a számítás egy nemlineáris differenciálegyenlet-rendszert mutat, amelynek nincs elemi megoldása; a különböző paraméterek frekvenciafüggése és az anti/szinkron állapotok feltételei a mérésekben megfigyelhetőek. Így az egyes gyertyalángok hőmérsékletének és oxigénkoncentrációjának pontos értékei meghatározhatók.

Biológia – kutató ifjúságAz emberi hallás vizsgálataNAGY László Géza– éves GEO előfizetés különdíj

A projekt áttekintése:

A projektem abból áll, hogy különböző korosztályok hallását kutatom, illetve elemzem, majd Excel segítségével egy diagramot készítek, amiből egy hallásmérési táblázatot készítek. Ezt kiegészítendő, a hallókészülékemet fogom használni, hogy bemutassam a hallókészülék felépítését, és közelebbről megnézzem, hogyan is működik valójában a készülék. Megvizsgálom továbbá az emberi fül felépítését és működését, valamint azt, hogy miért válnak az emberek hallássérültté.

Fizika – kutató ifjúságLemez a vízenGÁL-KNAPCSEK Zsombor– Fizika 2. hely

A projekt áttekintése:

Egy CD sűrűsége túl nagy ahhoz, hogy a víz felszínén lebegjen. De amikor a víz ráfolyik a lemezre, az a víz felszínén marad. Ezt a kezdetben meglepő jelenséget vizsgálom. Először is szeretném megvizsgálni a vízhozam és a süllyedés közötti elméleti összefüggést, és ezt mérésekkel alátámasztani. Másodszor, szeretném kiszámítani a CD testének tömege és a süllyedés közötti kapcsolatot, és ezt megfigyelésekkel alátámasztani. Ha már ismerem ezeket az összefüggéseket, akkor matematikailag és kísérletileg is meg tudom határozni a minimális és maximális vízhozamot a tömeg függvényében.