Deutsche Schule Budapest > Egyéb > Kutató ifjúság 2020/2021

Kutató ifjúság 2020/2021

Regionális döntő: 2021.02.05. Online

Országos döntő: Online

Németországi döntő: Online

 

Biológia

A különböző fénysugarak hatásának megfigyelése a palánták fejlődésére

WALLISCH Léna, GULYÁS-NAGY Anna, LANTOS Anna

– A Rheinbahn AG különdíja

A projekt áttekintése:

Projektünk célja a fénysugarak hatásának megfigyelése a palánták fejlődésére. Két különböző fotoperiodizmusú növényt választottunk: egy hosszúnapos (paradicsom) és egy rövidnapos (dohány) növényt. Minden esetben két palántát világíunk meg az öt kiválasztott fénytípus egyikével; fénycső vonalspektrummal, “kék” LED (6000 K), “vörös” LED (2700 K), természetes napfény és fény nélkül. A palánták napi 8 órán keresztül kapnak fényt. A fotoperiodizmus és a különböző hullámhosszok miatt változatos fejlődésre számítunk.

 

Fizika – kísérletező diákok

Kézzel készített helikopter

NÉNYEI Amélia, SZEDERKÉNYI Kincso

Fizika 2. hely

– Különdíj „Natur“ éves előfizetés

A projekt áttekintése:

A kézzel készített helikopter egy jól ismert játék, amit bárki könnyen elkészíthet magának. De vajon meddig és milyen magasságig képes egy ilyen játék a levegőben mozognii? Ahhoz, hogy ezekre a kérdésekre választ kapjunk, szisztematikusan elemezni kell a játék bizonyos paramétereit. Kutatásunk célja, hogy meghatározzuk a játék optimális jellemzőit a maximális repülési idő és magasság eléréséhez.

 

Fizika

Önjáró kerék(pár)

BARTÓK Vince, WELLISCH Balázs, VÁNYOLÓS-MERK Roland

– Különdíj „Bild der Wissenschaft“ éves előfizetés

Fizika 2. hely

A projekt áttekintése:

Az elektromos közlekedés és így az elektromos motorok is egyre fontosabbá válnak az utóbbi időben. Egy egyszerű és olcsó elektromos motort építünk, és hipotéziseket állítunk fel a működéséről. Elemezzük konstrukciónk legfontosabb paramétereinek hatását, és összehasonlítjuk az elméletet és a mérési eredményeket.

 

Föld- és űrtudományok

A bolygón lévő műholdak számának meghatározása

SIMON Tamás

Föld- és űrtudományok- Regionális győztes – 1. helyezés

 

Észak-Rajna-Vesztfália tartományi döntő:

– Különdíj Kutatási gyakorlat Braunschweigben a DLR-nél (Aerodinamikai és áramlástechnikai Intézet)

A projekt áttekintése:

Munkánk a bolygók körül keringő holdak számának lehetséges becslését mutatja be. Ehhez az elemzett bolygók néhány paraméterét kell felhasználnunk, éppen csak annyit, hogy ésszerű közelítést adjunk bizonyos exobolygókra. A legfontosabb paraméter minden esetben a csillag tömegének és a bolygó tömegének aránya, valamint a két égitest közötti jellemző távolság (a bolygó nagy féltengelye). Az itt bemutatott modell kiindulópontja mindig a bolygó körüli anyag tömege és a holdak tömegeloszlása. Megmutatjuk, hogy a holdpályák eloszlása összefügg a bolygó tengely körüli forgási periódusával, és hogy néhány exohold megfigyelésével még több paramétert kaphatunk az exoholdak és maguk az exobolygók lakhatóságáról.

 

Fizika

Súrlódásos oszcillátor

SIMON Tamás

Regionális döntő győztese – fizika 1. hely

– Elszánt kutatók vándorkupa

Észak-Rajna-Vesztfália tartományi döntője:

Tartományi győztes: fizika 1. hely

A projekt áttekintése:

Munkánk egy olyan fizikai rendszert mutat be, amely tökéletes példája lehet a harmonikus rezgőmozgásnak a középiskolában. A rendszer felépítése nagyon egyszerű: egy homogén tömegeloszlású rudat helyezünk két azonos, egymással szemben forgó hengerre, és elemezzük a mozgását. Kísérleteink azonban azt mutatják, hogy az egyszerű harmonikus rezgőmozgás egyáltalán nem minden esetben figyelhető meg, és a rendszer sokkal összetettebb mozgást végez, a rúd a csillapítás után stabil amplitúdójú rezgésbe rendeződik. Ez azt jelenti, hogy a rúd mozgását a szokásos harmonikus rezgőmozgásnál bonyolultabb egyenlet írja le. A dolgozat tárgyalja a méréseink felépítését, az elmélet minőségi és mennyiségi levezetését, valamint a kettő összehasonlítását.