Deutsche Schule Budapest > Egyéb > Kutató ifjúság 2019/2020

Kutató ifjúság 2019/2020

Regionális döntő: 2020.02.03.

Országos döntő: elmarad a COVID miatt

Fizika

Üvegházhatás leegyszerűsítve

LÖTZSCH Annegret, SZÁNTÓ Hanna

– Energiafordulat különdíj

A projekt áttekintése:

Az üvegházhatás egyszerűsítése hétköznapi anyagok és mérési kísérletek segítségével. A Nap és az üvegházhatású gázok hatását az absztrakt szintről kísérleti megközelítéssel hozzuk közelebb a tanulókhoz.

 

Fizika

Anyagkutatás diszperzióval

SIMON Tamás,

BÁN Levente Pál

– Fizika 2. hely

– Különdíj Minőségbiztosítás roncsolásmentes vizsgálattal

A projekt áttekintése:

A projekt alapja egy nagy felületre (általában egy üres dobozra) kötött slinky (vagy hosszú drót). Amikor a drótot megütik, több specifikus hangot ad ki. Ezek a hangok – azaz a különböző frekvenciák – nem egyszerre érkeznek. Ez azt jelenti, hogy ezek a hullámok szétszóródnak, azaz különböző sebességűek. Ezeket a hullámokat különböző paraméterekkel mérhetjük. A hullámhosszok eloszlását elméletileg is vizsgálhatjuk a vezeték különbségeinek számolásával. Megfigyelhető, hogy a huzal egyensúlyában még mindig van egy nyomaték. Ez azt jelenti, hogy a dróton áthaladó hullámok különböző sebességgel haladnak.

 

Föld- és űrtudományok

A bolygón lévő műholdak számának meghatározása

SIMON Tamás

Regionális győztes – 1. helyezés Föld- és űrtudományok

– IHK Düsseldorf Jugend forscht Különdíj

A projekt áttekintése:

Ebben a projektben a műholdak számát becsüljük meg. Egy bolygó bizonyos paraméterei segítségével egy képlet segítségével kiszámítják a műholdak számát. A paramétereket úgy választják ki, hogy az exobolygók műholdjainak számát is meg lehessen becsülni (ez a projekt legfontosabb része). A szükséges információk közé tartozik a csillagok vagy planéták tömege, a köztük lévő távolság és a sugár. A képlet elkészítése a projekt legnehezebb része. Ehhez ki kell deríteni a csillagrendszerben lévő részecskék tömegsűrűségét (levezetés a Nizzai modellből). A Hill-gömb képlet segítségével megkapjuk azt a tömeget, amelyet a planéta “irányít”. Ha kiszámítottuk a műholdak tömegeloszlását, integrálással megtalálhatjuk a planéta körüli teljes tömeget, és levezethetünk egy számot. Ezzel a technikával elég jó becslést tudunk készíteni.