Deutsche Schule Budapest > Egyéb > A Gustave Eiffel Líceum látogatása a DSB-nél

A Gustave Eiffel Líceum látogatása a DSB-nél

A sokszínűség, a 2024-es párizsi olimpiai játékok és a német-francia barátság ünneplése

2024 nyarán a világ tekintete Párizsra, a 2024-es nyári olimpiai játékok helyszínére szegeződik. Ezért nem véletlen, hogy a Budapesti Német Iskola 9a, 9b, 9c osztályának francia tagozatos csoportja (szaktanár: J. Eipper) és a budapesti francia Lycée Gustave Eiffel Budapest cinquième (szintén 9. osztály) (szaktanár: J. Kéry J.) január 25-i csereprogramjának középpontjába az olimpiát állította. A csereprogramot francia részről Gacel igazgatónő, német részről pedig Finta-Sólyom tanárnő, a DSB francia szakágvezetője kísérte.

A csoport, Kéry tanárnő kíséretében reggel 7.40-kor érkezett a DSB-be, ahol (az iskola vezetősége nevében) Frau Petersen, a felső-középfokó oktatás koordinátora valamint Frau Eipper szaktanárnő már várták őket. A diákok először is megismerkedhettek egymással: a német diákok számára a francia, francia barátaink számára pedig a német volt a közös nyelv. Bár korábban már bemutatkoztak egymásnak a diákok egy padlet, azaz egy digitális alkalmazás segítségével, hangfelvételek és szövegek formájában, a személyes találkozás teljesen más. A kezdeti idegesség gyorsan alábbhagyott, és átadta helyét az egymás iránti személyes és kulturális érdeklődésnek. Kommunikációs feladatokkal kezdődtek a játékok, a bingó keretében a tanulók a sportágakkal kapcsolatos szavakat keresték és gyűjtötték össze közösen. Az olimpiai játékok mottójához hűen: kell egy kis ambíció. Kétségtelen, hogy a tanulók ezután jól megérdemelték a goûtert – francia kifejezés a snackre – és a felfrissülést, hogy azután egy túra keretében felfedezhessék a DSB-t. A német diákcsoport körbevezette a francia vendégeket az épületben, ami remek alkalom volt arra, hogy kérdéseket tegyenek fel, például arról, hogy mit lehet enni az iskolai bisztróban, milyen a könyvtár felszereltsége stb.

A diákok ezután öt vegyes csoportban (két-két francia és német diák) egy digitális projekt keretében kreatívkodhattak. Kétnyelvű hangalámondást (Voiceover) kellett készíteniük egy sportvideóhoz (balett, evezés, foci, tenisz, a 2024-es párizsi olimpiai játékok promóciós videója), amelynek viccesnek is kellett lennie. A diákok nagyon igyekeztek és szenvedélyesen megvitatták a lehetséges kísérő kommentárokat. A végeredmény, amelyet a későbbi prezentáción láthattunk, nagyon jól sikerült; ezúton is nagy dicséret! Végezetül egy gyakorlati színházi elem is helyet kapott az idei 2024-es nyári játékokat megidéző napi programban, egy állóképet (tableau figé) készítettek a különböző lehetséges forgatókönyvekről – amit a diákok láthatóan nagyon élveztek.

Azután eljött a búcsú ideje: egy rövid csoportkép és az elérhetőségek cseréje után francia vendégeinknek sajnos menniük kellett. Szívesen töltöttünk volna még több időt együtt, amire a projekt folytatása során a jövőben majd lesz elehtőségünk. Gacel asszony a Vive l’amitié franco-allemande szavakkal búcsúzott, és mi csak egyetérteni tudtunk ezekkel a szavakkal: a maihoz hasonló – olyan fiatalok közötti – találkozások, – akik kíváncsian és nyitottan közelednek egymás felé – adnak értelmet a barátság szónak.

Budapest, 2024.01.25.  Julia Eipper