Deutsche Schule Budapest > Egyéb > A Budapesti Buddhista Központba látogatott el a 9. évfolyam etika- és hittanórán

A Budapesti Buddhista Központba látogatott el a 9. évfolyam etika- és hittanórán

Miután a kilencedikes évfolyam az órákon már megismerte a buddhizmus alapelveit és történetét, itt volt az ideje, hogy azt egy buddhista szemszögéből is hallja. Így december 14-én a 9.a és 9.b osztályok Frau Soldati tanárnő, Herr Decker és Herr Rabenau tanárok kíséretében elmentek a budapesti Gyémánt Út Buddhista Központba. A Gyémánt Út buddhisták a tibeti buddhizmus nyugati változatát gyakorolják, ezért a diákok számára jól be tudták mutatni a témát.

„Nagyon szívélyes fogadtatásban részesültünk, és rögtön úgy bántak velünk, mintha ismerősök lennénk. A díszes homlokzat ellenére az épület belül modern volt, tágas terekkel. A központot nem templomnak vagy valami hasonlónak kell elképzelni, hanem inkább iskolának és lakóközösségnek, ahol a buddhisták együtt élnek és tanulnak, ahogyan azt elmagyarázták nekünk.

Először a buddhizmus történetével és eredetével ismerkedtünk meg, majd a szentírások által kínált célokkal és segítséggel. Elmagyarázták nekünk, hogy a buddhizmus nem vallás, hanem inkább filozófia. Ezt követően a kiállítás megtekintésével ismerkedtünk meg a szimbólumokkal, a művészetükkel és a fontos személyekkel (istenségekkel). Ezt követően lehetőségünk volt kérdezni.

A végén együtt meditáltunk, ami először mindenkinek kicsit furcsa volt, de végül megnyugtatóan hatott. Mint kiderült, meditálni nem is olyan egyszerű.

Sokat tanultunk és nagyon élveztük a programot. A buddhizmus buddhista szemszögből való szemlélése sokaknak segített közelebb kerülni a témához és mélyebben megérteni azt. A látogatás nagy sikert aratott.“