Deutsche Schule Budapest > Naptár > Szülői tájékozató 2020.08.28

Szülői tájékozató 2020.08.28

Kedves Szülők!
Hétfőn kezdődik az új tanév. Olyan tanév következik, melyet – mint még soha – az elmúlt hónapokban gyűjtött tapasztalatok határoznak meg. Önök, mint szülők elismerésre méltó teljesítményt nyújtottak, hiszen ellátták a családjukat, helytálltak a munkahelyükön és a gyermekük otthoni oktatásában. Az elmúlt hetekben, hónapokban mindenki számára világossá vált, mennyire fontos az iskola, nemcsak az oktatás helyszíneként, hanem a közösségi élet színtereként is. Ezért nagyon örülünk annak, hogy az új tanév az iskolában kezdődik.


Biztosak lehetnek abban, hogy az elmúlt hetekben intenzíven dolgoztunk azon, hogy a 2020/21-es tanév sikeresen induljon, és a jövő hétfői tanévkezdés pozitív hangulatban teljen.
Az új tanév alkalmából üdvözlöm iskolánk minden tanulóját, az újaknak pedig azt kívánom, hogy minél gyorsabban találják meg a helyüket és érezzék jól magukat.


Üdvözlöm a tanári kar új tagjait, Bach tanár urat, aki angolt, földrajzot, történelmet és társadalomismeretet tanít; Rabenau tanár urat, aki német és etika szakos; a történelem szakos Dugár tanár urat; az alsó tagozatos osztálytanító Nagy Mónikát; Susanne Schwaiger német, mint idegennyelv szakos tanárnőt az alsó tagozaton; a nulladik évfolyamon tanító Léstyán Rékát; Dahmen Anika, Kiss Cecília és Evgenia Videnmaier-Zink napközis tanítókat és Karen Möckelmannt, az alsó tagozaton dolgozó gyakornokot. Minden új kollégának sikeres tanévkezdést kívánok!


A tanévvel kapcsolatban a következőkről szeretném Önöket tájékoztatni:
 Csak egészséges gyerekek jöhetnek iskolába!
 Amennyiben családjukban vagy lakóközösségükben pozitív koronavírusteszt fordul elő, kérem azonnal tájékoztassanak!
 Amennyiben gyermekük rizikócsoportba tartozik, és egészségügyi okokból nem tud részt venni a tanórákon, arra kérem Önöket, hogy személyesen keressenek fel, és szeptember 2-ig adják le nálam az orvosi igazolást. Gyermekük a már ismert módon megkapja a tananyagokat a távoktatás keretében.
 Minden egészséges tanulónak kötelező megjelenni az iskolában.
 Amennyiben a tanulónál az iskolában betegség tünetei észlelhetőek, az iskola orvosi szobájában kerülnek elkülönítésre. A szülőket haladéktalanul értesítjük és arra kérjük, vigyék el gyermeküket az iskolából.
 Az első tanítási nap 2020. augusztus 31. hétfő.
– 8:30: Az 5-12. osztályosok üdvözlése a sportpályán. A rendezvényen csak a tanulók vehetnek részt. A jelenlegi helyzet miatt a színházteremben nem tartunk tanévnyitó rendezvényt.
– 8:30 – 10:20: Osztályfőnöki órák az osztályteremben
– 10:25 – 13:00: Tanítás órarend szerint
 Az első tanítási nap rendjéről az alsó tagozaton külön levélben tájékoztatjuk Önöket.

 Amennyiben a járvány szempontjából kockázatosnak minősített országból érkeznek, kérem Önöket, hogy keressék fel a Budapesti Német Nagykövetség honlapját, vagy a magyar kormány hivatalos oldalát, és vegyék figyelembe a szükséges karaténra vonatkozó szabályokat.
 Az iskolavezetés a diákönkormányzattal és a tanári tanáccsal egyetértésben úgy döntött, hogy az 5. osztálytól az osztálytermen kívül, az iskolaépületben kötelező a száj és orr eltakarása.
 Minden tanulónak magával kell hoznia saját maszkját.
 Mivel a németországi egyetemi klinikák gyermekekre vonatkozó tanulmánya szerint a megfertőződésnek és a fertőzés továbbadásának kockázata a 10 évesnél fiatalabb gyerekek esetén jóval kisebb, ezért az alsó tagozaton a maszk viselése nem kötelező. Természetesen, amennyiben szeretnék, hogy gyermekük az osztálytermen kívül maszkot viseljen, erre van lehetőség.
 A gyerekek közötti érintkezés csökkentése érdekében az iskolában különböző tartózkodási területeket jelölünk ki a szünetek idejére.
 További intézkedésig a szülők nem léphetnek az iskola területére. (Kivételt képeznek a 0. és az 1. osztályosok, de csak az év elején, meghatározott időtartamig.)
 A titkárságot csak előzetes telefonos bejelentkezés után lehet felkeresni.
 Az iskola területére belépni csak a Csipke utca 23. felőli főbejáraton lehetséges. A Cinege úti és a Kútvölgyi úti bejárat, valamint a sportpálya melletti lépcső zárva van.
 Az érvényben lévő higiéniás előírásokat szigorúan betartjuk és ellenőrizzük.
 A távolságtartásra vonatkozó szabályokat, ott ahol elő vannak írva, betartjuk.
 A tanárok fogadó óráit Zoom-on keresztül tartjuk.
 A szülői értekezleteket az újonnan integrált osztályokban (5., 7. és 9.) és az Oberstufe évfolyamain (10., 11. és 12.) a távolságtartásra vonatkozó előírások betartása mellett a színházteremben és a bisztróban tartjuk meg. (Időpontokat lásd lentebb.)
 A 6. és 8. osztályok szülői értekezleteit Zoom-on keresztül tartjuk.
 Az 1-4. évfolyam szülői értekezleteiről az alsó tagozat külön tájékoztatja Önöket.
 A bisztró működéséről augusztus 27-i levelünkben már informáltuk Önöket. A bisztróban az ételkiadásnál minden 5-12. osztályos tanulónak kötelezően maszkot kell viselnie.
 A magyar kormány járványügyi szabályozása értelmében az iskola részleges vagy teljes bezárásáról kizárólag a magyar kormány operatív törzse dönthet.
 Az iskola bezárása esetén az oktatás azonnal digitális formában (Moodle + Zoom) folytatódik. Az osztályfőnökök a szaktanárokkal közösen elkészítették a Zoom-órarendet, melyről az első szülői értekezleten tájékoztatjuk Önöket.
 Az iskola bezárása esetén az alsó tagozatosoknak azonnal biztosítjuk a gyermekfelügyeletet.


Időpontok:
 szeptember 2.: beiskolázási ünnepség 5s (színházterem)
 szeptember 5.: beiskolázási ünnepség 1m (9:00-10:00) / 1d (10:30-11:30) (színházterem)
 szeptember 15., 16., 17.: szülői értekezletek (a meghívót és a pontos időpontokat rövidesen megkapják az osztályfőnököktől)
 szeptember 23.: BEK (ezen a napon nincs tanítás)
Mindannyian azt szeretnénk, ha visszatérhetnénk végre a hétköznapokhoz. Ez nem lehetséges sem akkor, ha könnyelműek és gondatlanok vagyunk, de akkor sem, ha ignoráljuk a problémát. A maszk és a távolságtarás nélküli mindennapokat csak úgy fogjuk elérni, ha a megfelelő ellenszerig hátralévő időt fegyelmezettséggel és józan ésszel hidaljuk át.


Üdvözlettel és vigyázzunk egymásra:
Vámosi Judit