DAS
Deutsche Schule Budapest
1121 Budapest, Cinege út 8/C.
Tel.: +36-1-39191-00
Fax: +36-1-39191-10
sekretariat@deutscheschule.hu
 
Regionális SMV konferencia a DSB-ben

2017. április 3-7.

2017. április 3-tól április 7-ig 14 diákelnök látogatott el iskolánkba és vett részt a "Regionális Diákelnöki Konferencián". Regionális, mivel minden résztvevő iskola Kelet-Közép-Európából származik. Theresa Jarczyk (WBS Varsó) és Marko Jelasity (DS Budapest) voltak az ideji konferencia vezetői és szervezői.

A konferencia célja a résztvevő iskolák közötti kommunikáció és együttműködés fejlesztése volt. Ez ügyben a különböző diákelnökségek működése volt egy fontos pont. Megosztottuk, ki milyen projekteket bonyolít le, milyen feladatokat lát el saját iskolájában. Hasonlóan fontos volt egymás megismérése. Nem csak a konferencia kereteiben, hanem egy sokoldalú kultúrális program által is. A cserediákok vendéglátó családoknál laktak, ezáltal a magyar kultúrába is belátást nyerhettek.

A diákelnökök naponta két tanítási órán vettek részt, további öt órában a konferencián vettek részt. A konferencián olyan témákkal foglalkoztunk, mint a vandalizmus, a mobbing, az inklúzió, a német és a helybéli diákok közti kapcsolatok fejlesztése, illetve az iskolák közti csereprogramot szerveztük. E témakörök komplexitásából adódóan gyakran nem egy konkrét megoldást kerestünk, hanem meg akartuk tudni, más iskolák mi módon kezelnek hasonló problémákat. A konferencia végén elfogadtuk az új diákelnöki szabályzatot és alapelveket. A konferencia eredményeinek terjedelmes összefoglalását nyújtja protokollunk.

Csapatépítő programjaink a csapatszellemet és termelékenységünket serkentette.

A konferenciák után a délutáni programokra került sor, melyeken a diákelnökök cserediákjai is részt vettek. A hét folyamán meglátogattuk a láthatatlan kiállítást a Millenáris Parkban, a Várnegyedet, a Citadellát, a Széchényi fürdőt, a Normafát és a Terror Házát. Egy parlamenti látogatáson is részt vettünk. Este megmutattuk nekik a hírhedt Budapesti éjszakai életet. A diákelnököknek nagyon tetszettek a délutáni programok, mivel ezáltal jobban megismerhették Budapestet és Magyarországot.

Résztvevő iskolák és diákelnökeik:

-        DS Belgrad: Mia Winterfeldt und Kaja Heeger

-        DS Bratislava: Anne Heinrich

-        DS Budapest: Lili Szendrey és Marko Jelasity

-        DS Kiew: Tara Malchin és Alexander Ludwig

-        DS Prag: Lilly Brey és Denisa Ivanovova

-        DS Sofia: Emi Valkova és Nikolay Danov

-        DIS Zagreb: Marko Mališ és Jakob Cattaneo

-        Willy-Brandt-Schule Warschau: Theresa Jarczyk és Imanuel Leiserowitz

A következő konferencia a 2017/18as tanévben Varsóban zajlik majd le. A konferencia vezetői Immanuel Leiserowitz (WBS Varsó) és Mia Winterfeldt (DS Belgrad) lesznek majd.

Köszönet minden résztvevő cserediáknak, illetve azoknak, akik máshogy közreműködtek (foglalások, stb.)

Köszönjük az iskolavezetésnek, a titkárságnak, azoknak, akik rendelkezésünkre állították a konferecia termet és az ellátást. Köszönjük az ő rugalmasságukat a hét előtt és közben.


Marko Jelasity
diákelnök

2017.05.02

 

A konferencia jegyzőkönyve

A konferencia anyaga