DAS
Deutsche Schule Budapest
1121 Budapest, Cinege út 8/C.
Tel.: +36-1-39191-00
Fax: +36-1-39191-10
sekretariat@deutscheschule.hu
 
A DSB ütőegyüttese

„A Jugend musiziert során nincs mit veszíteni. A jó hangulat fontos, persze – de azért tovább kellene jutnunk!”

2015 január

schlagzeug-ensemble2 mit Rand

Immáron két éve létezik a Budapesti Német Iskolában az a négytagú ütőegyüttes, amely nem csak iskolai rendezvényeken lép fel, hanem Oláh Norbert vezetésével zenei vetélkedőkön is rendszeresen próbára teszi tudását. A (még) név nélküli együttes éppen teljes gőzzel készül a Jugend musiziert  idei regionális fordulójára – az észak- és kelet-európai  térségben működő német iskolák diákjai első körben január 31-én szállnak versenybe egymással.

A helyzet nem teljesen ismeretlen Áron, Artúr, Dániel és Niclas számára, hiszen az együttes tavaly is részt vett a JuMu-n, igaz, akkor még más felállásban. Niclas ugyan még csak rövid ideje tagja a csapatnak, de komoly tapasztalattal rendelkezik fellépések és zenei vetélkedők terén. A fiúk december közepe óta csak erre a megmérettetésre készülnek, addig az együttes más kötelezettségeknek volt kénytelen eleget tenni. Most már csak a suli tehet nekik keresztbe – „A regionális forduló egy szombati napon kerül megrendezésre, hétfőn pedig már írhatom is a német érettségi vizsgát”, mondja Niklas. „A szüleim most éppen nem kifejezetten lelkesednek a vetélkedő iránt."

A cél, tavalyhoz hasonlóan, legalább a továbbjutás: ehhez az összesen szerezhető 25 pontból 23-ra van szükség. A 2014-es második fordulóra, a dániai utazásra szívesen gondolnak vissza a srácok. „Koppenhágában egy templomban játszottunk, az tényleg különleges volt, egész érdekes volt az akusztika”, meséli Áron. Ha minden jól megy, idén Franciaországba, illetve a Párizsi Nemzetközi Német Iskolába juthatnak el a fiúk. A vetélkedő többi kategóriája közül különösen az énekes duettek és a szóló ütőhangszeres fellépések izgatják legjobban a csapatot. „És persze a szóló gitár”, mondja Dániel, „indul a húgom, Anna is”. Ezen felül mindannyian nagyra értékelik, hogy a JuMu során egy olyan közönség előtt léphetnek fel, amely kifejezetten érdeklődik produkciójuk iránt.

A felkészülés, a sok próba néha elég stresszes, így a fiúk nem is nagyon érnek rá izgulni. De mégis miben rejlik vajon a siker titka? „Sokat kell gyakorolni, Norbi is mindig ezt mondja”, válaszolja gyorsan Artúr. „Igen, kell a sok gyakorlás – és aztán még több gyakorlás”, mondja egyetértően Dániel. „Meg persze segít a minél több fellépés is. Ezek során tapasztalatot gyűjt az ember”, teszi hozzá Niclas. Mesélik is a srácok, hogy egyszer a Roland digitális hangszereket gyártó és forgalmazó cég hívta meg őket, hogy náluk játsszanak. „Az tényleg egy klassz fellépés volt”, emlékszik vissza Áron.

Az együttesnek a Jugend musiziert regionális fordulójához sok sikert és a korábbiakhoz hasonló, eredményes szereplést kívánunk!

 

JuMu

     További információk a vetélkedőhöz:

     http://www.jumu-nordost.eu/

     http://www.jugend-musiziert.org/

 


 

Az együttes tagjai:

 schlagzeug-ensemble3 2015 Áron

 

Áron (15 éves) – 10b osztály

10 éve dobol és gitározik

focirajongó (MSV Duisburg)

 

 

Artúr (18 éves) – 11b osztály

6-7 éve dobol és gitározik

kedvenc sport: kosárlabda

 schlagzeug-ensemble4 2015 Artúr

 

schlagzeug-ensemble5 2015 Dániel

 

 

Dániel (16 éves) – 10a osztály

6 éve dobol, 2 együttesben is játszik

szívesen kipróbál mindenféle ütőhangszert

rendszeresen jár zenei nyári táborba

 

 

Niclas (18 éves) – 12. osztály

művészneve: „Nic Alex“

összesen 10 hangszeren játszik, egy éve dobol

első nagylemeze „RISE“ címmel 2014 végén jelent meg

facebook.com/nic.alex.music

Niklas írta az idei iskolai musicalt, melynek ősbemutatója májusban lesz a DSB-ben.

 

 schlagzeug-ensemble6 2015 Niklas