DAS
Deutsche Schule Budapest
1121 Budapest, Cinege út 8/C.
Tel.: +36-1-39191-00
Fax: +36-1-39191-10
sekretariat@deutscheschule.hu
 
Beszámoló: Beszélgetés Dragomán György íróval

2015. március 25.

2015. március 25-én Dragomán György íróval találkozhattak iskolánk 10-12. évfolyamos tanulói. Dragomán a kortárs magyar irodalom kiemelkedő alakja, prózai műveit számos nyelvre fordították már le, és gyakran látják vendégül szerte a világon a legkülönfélébb irodalmi rendezvényeken. Az alábbiakban Taxner Tünde 10-es diák beszámolóját olvashatják a találkozóról.

A sok éves hagyománynak megfelelően az idei tanévben is iskolánkba látogatott egy világhírű kortárs magyar író. Dragomán Györgynek eddig három regénye jelent meg, melyek útján rögtön ismertté vált. Mivel a "Máglya" és a "Fehér király" is kiskamaszokról szól, élveztük az olvasást és vártuk a találkozást.

Március 25- én a díszteremben folyt le az érdekes beszélgetés több évfolyam részvételével. A szerző sokat mesélt a saját életéről, erdélyi, elszakíthatatlan gyökereiről, de tanácsokkal is ellátta a diákokat az írással kapcsolatban. Hangsúlyozta, hogy ebben a kétnyelvű közegben mindenkinek bele kellene kóstolnia a fordítás művészetébe, először "egy rövid novellával kellene megpróbálkozni".  Ő maga is dolgozik ugyanis műfordítóként, és saját regényei 30 nyelven jelentek meg világszerte.

Az út eddig a sikerig azonban nem volt olyan egyszerű, mint ahogyan az írók életét sokan elképzelik. Elmondása szerint szigorú szabályokat állított fel magának az írás tevékenységére vonatkozóan. A szereplőit annyira erősen kell minden részletbe menően elképzelnie, hogy szinte maguktól cselekedjenek, az író ne tudja őket irányítani, ez azonban rendkívül időigényes és az ihlet sem mindig működik megrendelésre. Ezek az őszinte vallomások megérintettek minket, de Dragomán a komoly hangot humorral is feloldotta. Például azt tanácsolta minden "írópalántának", hogy hallgatózzon a buszon, mert így lehet a legjobb ötleteket gyűjteni.

Mi tehát hallgatóztunk az előadáson és mindenki magával vitt valamit ebből a különleges beszélgetésből.

Taxner Tünde, 10. osztály

Dragomán 1Dragomán 2