DAS
Deutsche Schule Budapest
1121 Budapest, Cinege út 8/C.
Tel.: +36-1-39191-00
Fax: +36-1-39191-10
sekretariat@deutscheschule.hu
 
„A hobbim az életem” - Tóth Krisztina írónő a DSB-ben

2016. április 28.

2016. április 28-án a Thomas Mann Gimnáziumba látogatott Tóth Krisztina írónő, aki a mai modern magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja. Az írónak több verses- valamint novelláskötete jelent meg, és nemrég egy regénye is Akvárium címen. 

A felolvasás során megismerkedtünk azzal, hogyan éli egy író a mindennapjait, hogyan találja ki az újabbnál újabb történeteket, amelyek nemcsak rendkívül tanulságosasak illetve elgondoltatóak, hanem gyakran olyan hétköznapi helyzeteket tárgyalnak, amelyek befogadása során az olvasó teljesen át tudja érezni a történetek hangulatát.
Tóth Krisztina egyben író és költő is, eleinte verseivel került be a köztudatba. Első verseskötete Őszi kabátlobogás címmel 1989-ben jelent meg. A verseivel, melyek olyan mindennapi eseményeket dolgoznak fel, mint például a gyermekkor vagy a gyereknevelés, szeretné a verskedvelők számát bővíteni. A költő azt is megemlítette, hogy szerinte a költészet illetve a líra, a fiatalság művészete, hiszen ilyenkor az érzelmekre koncentrál az ember.
A próza már egy bölcsebb és tapasztaltabb ember kifejezésmódja, az ő is pályája későbbi éveiben kezdett prózaírással foglalkozni. Ebben az időszakban több novelláskötete is megjelent. (Vonalkód-2006, Hazaviszlek, jó? – 2009, Pixel-2011)

Számomra az volt a legérdekesebb a felolvasás során, hogy az írónő a leghétköznapibb helyzetekből is elgondolkodtató történeteket talál ki, és hogy ezeket a történeteket mint egy soha ki nem kapcsolt kamera gyűjti össze a legkülönbözőbb helyekről és eseményekről.

Tóth Krisztina azt is elmesélte nekünk, hogy számára nincs az írásnál nagyobb öröm, és a megélhetésen sem kell annyit gondolkodni, hiszen ha az ember azt csinálja, amit szeret, akkor jól fogja csinálni és meg fog tudni élni.

Tima Dorottya 11A