DAS
Deutsche Schule Budapest
1121 Budapest, Cinege út 8/C.
Tel.: +36-1-39191-00
Fax: +36-1-39191-10
sekretariat@deutscheschule.hu
 
Egy új csereprogram kezdete egy francia iskolával

17 francia diák vendégeskedése a DSB-ben

Az ebben az évben kezdődő, a nantes-i Lycée Privé "Notre Dame de Rezé" gimnázium és iskolánk 9 a/b francia mint második idegen nyelvet tanuló diákjai között induló csereprogram alkalmából, 2012. november 30. és 2012. december 7. között 17 francia diák, kísérőtanáraik Arnaud Legars és Céline Salgueiro, valamint a csereprogram társszervezője és Camille Berdefy (11a) egykori vendéglátó anyukája, Natalie Aron, iskolánk vendégei voltak.

A fiatalok között gyorsan megtört a jég, ugyanis a speciálisan a csereprogramhoz létrehozott Facebook-oldalon keresztül lehetősége nyílt a diákoknak az első kapcsolatfelvételre, valamint egy élénk eszmecserére.

Ennek megfelelően a repülőtéren hamar megtalálták egymást a „cserepárok” és együtt töltötték a hétvégét családjaikkal. Szinte mindenhol szerepelt a szombat délutáni programok között a német iskola karácsonyi vására, ami különösen a francia vendégek körében aratott nagy sikert – megtapasztalták a „német karácsonyt”, úgy, ahogyan azt tankönyveikből ismerték.

A változatos program nem csak karácsonyi kötődésű eseményeket tartalmazott, hanem városnézést, a Parlament és az Operaház látogatását, éjszakai fürdőzést a Széchenyi fürdőben, hangulatos éjszakai hajókirándulást a Dunán, egy lenyűgöző Queen–balettelőadást a MüPa-ban, egy egész napos szentendrei kirándulást, valamint olyan tevékenységeket, amelyekhez aktív részvételre és együttműködésre volt szükség.

Francia vendégeink szemléletes rövid előadásaikkal több évfolyamnak is bemutatták iskolájukat és városukat, Nantes-t, az iskola konyhájában "blanchir"-t készítettek, valamint cserepartnereikkel közösesen gulyást főztek és palacsintát sütöttek. Festészetüket egy vezetett Cézanne-kiállítást követően, mint „nouveaux Cézanne” mutatták be.

Ha megnézzük a fényképeket - virágok érkezéskor a repülőtéren, túláradó hangulat a Saarer táncegyüttes búcsúestjének táncházában, amelyen a szülők mindenféle finomsággal láttak el bennünket, és a könnyes búcsú képei pénteken, egy „fényképalbum-csere” benyomását keltik, amit örömmel folytatunk a 2013 júniusi cserelátogatásunk alkalmával.

Angelika Herbst (Fachleitung Französisch)